”Ons Ecovat is ’the missing link’ in vraag en aanbod van duurzame energie”

Het warmteopslagsysteem Ecovat lost de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van duurzame energie op. 

Wind- en zonne-energie werken prima zolang er wind staat en de zon schijnt. Maar wat als er een overschot of tekort is? Met Ecovat wordt energie bewaard voor latere momenten op een bijzonder innovatieve en effectieve manier. “Ons Ecovat is het eerste product dat in staat is hoge temperatuurwarmte (tot ca. 90 graden Celsius) op te slaan over een langere periode (> 6 maanden) met een warmteverlies van minder dan 10%!”

Anders, groter en goedkoper
Het belangrijkste principe in de Ecovat innovatie is dat er géén water uit het vat verpompt wordt. Het water blijft op zijn plek en de energie wordt in het vat uitgewisseld via de binnenwand. Dit is mogelijk omdat het Ecovat wordt gebouwd op basis van het ‘vat in vat’ principe. Hierdoor is het systeem niet alleen goedkoper in gebruik maar ook efficiënter. De efficiëntie ontstaat doordat Ecovat gebruik maakt van de natuurlijke gelaagdheid van water. Grote voordelen van het ondergrondse vat zijn bovendien de onzichtbaarheid en het feit dat het geen ruimte inneemt. Het vat is aan te leggen zonder trillingen en kan dus prima naast een flat of in een woonwijk geplaatst worden!

Slimme combinatie van bestaande kennis
Als architect en aannemer kwam eigenaar Aris de Groot 2,5 jaar terug op het idee warmte te gaan opslaan op een unieke manier. In het energieNUL kantoor in Uden worden de ruimtes verwarmd door betonnen vloeren met verwarmingsslangen. “Als warmte op deze manier kan worden afgegeven, dan kan ik diezelfde techniek ook gebruiken om op te slaan, dacht ik. En zo geschiedde. Het maken van een vat en de opslag van warmte, zijn niet nieuw. De slimme manier waarop wij beide zaken combineren, is dat wel. Het is een beetje zoals de koffer met wieltjes. De koffer is uitgevonden in de Middeleeuwen. Het wiel in de oudheid. Pas in 1985 kwam iemand op het idee wieltjes onder een koffer te zetten.”

Eerst zien, dan geloven
Professoren op diverse universiteiten in binnen- en buitenland hebben alles doorgerekend en beamen dat Aris’ theorie klopt. De octrooien zijn inmiddels toegewezen. Ondanks dat er geen speld tussen te krijgen is, willen potentiële klanten toch altijd bewijs zien. “Vandaar dat we een ‘proof of concept’ aan het bouwen zijn”, legt Aris uit. Het prototype is inmiddels voor 2/3 deel klaar. Bij de financiering van de afbouw van het vat, komt OndernemersLift+ om de hoek kijken. En OndernemersLift+ doet meer. “Ze openen deuren voor ons”, vertelt Aris. “Door de professionele analyse van OndernemersLift+, komt er ook bij andere partijen meer vertrouwen. Zo werkt het nu eenmaal.”

Verkopen en investeren
Zodra het prototype af is, kan de verkoop starten. “Al zijn we daar al volop mee bezig”, vertelt Eugène van Bouwdijk Bastiaanse, manager Finance, Risk & Control. “Er zijn al klanten die toegezegd hebben en we brengen volop offertes uit. We richten ons nu vooral op warmtenetwerkbeheerders, woningbouwverenigingen en gemeentes, maar op den duur zullen daar ook bedrijven in de zorg, detailhandel en industrie bij komen. De investering voor ons Ecovat is binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend, afhankelijk van hoe de energie wordt opgewekt en hoe deze wordt gebruikt.”

Exportplannen
“Het eerste tiental vaten zullen we zelf bouwen en wel in Nederland”, legt Aris uit. “Als alle kinderziekten eruit zijn, kunnen we gaan denken aan licenties en productiepartners in het buitenland. Aannemers en bouwbedrijven kunnen de vaten dan lokaal voor ons gaan plaatsen op basis van als het ware een IKEA-handleiding! De besturing zal echter altijd vanuit Uden blijven plaatsvinden, dat is het meest efficiënt.”

Meer informatie?
Wil je meer weten over Ecovat? Kijk dan op www.ecovat.eu.

Delen

Publicatiedatum: 1 januari 2019