Onderdelen voor oldtimers uit 3D-printer

Als klein jongetje sleutelde Guillaume van Schijndel (23) uit Den Dungen samen met zijn opa al aan oldtimers. Inmiddels heeft hij de opleiding autotechniek én vakman ondernemer aan het Koning Willem I College afgerond en droomt hij ervan om zijn eigen bedrijf te starten in 3D-geprinte oldtimer- en automotive-onderdelen.

Met gepaste trots laat Guillaume van Schijndel een aantal verschillende onderdelen voor motorfietsen zien, die hij met een 3D-printer heeft gemaakt. ‘Ik heb zelf geleerd om 3D-tekeningen te maken met het tekenprogramma AutoCAD en deze vervolgens met behulp van een 3D-printer op werkelijke grootte uit te printen’, legt Van Schijndel uit. ‘Onderdelen voor oldtimers die moeilijk aan te komen zijn, ontwerp ik zelf en print ik vervolgens uit met een 3D-printer. Daarbij lever ik zoveel mogelijk functioneel en esthetisch maatwerk.’

Nichemarkt
Hij merkt dat er duidelijk vraag is naar de producten die hij maakt. ‘Het is nog best een nichemarkt, maar er komen steeds meer aanvragen en verzoeken binnen van mensen die op zoek zijn naar bepaalde onderdelen. De meeste klanten komen door mond tot mond reclame bij mij terecht. Ik print bijvoorbeeld behuizingen voor radio’s en voor kilometertellers, maar ook kappen en luchtfilters. Het is gaaf om oldtimer liefhebbers hiermee te kunnen helpen. Maar mijn focus richt zich vooral op bedrijven omdat zij vaak grotere oplages van één onderdeel willen en dit meestal ook terugkerende klanten zijn.’  

Praktisch ingesteld
Van Schijndel haalde eerst zijn VWO-diploma, maar koos er vervolgens bewust voor om de mbo-opleiding Autotechniek op het Koning Willem I College te volgen. ‘Ik ben praktisch ingesteld en wil graag weten hoe dingen in elkaar zitten. Daarom wilde ik eerst een mbo-opleiding volgen. Ik ben onlangs gestart met de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde bij Avans, maar ben blij dat ik eerst deze mbo-opleiding heb gevolgd en afgemaakt. Daardoor ken ik straks ook de achterliggende techniek, als ik ergens een berekening voor moet maken.’

Ontwerpen én produceren
Het afgelopen schooljaar volgde hij de opleiding vakman-ondernemer op het Koning Willem I College. ‘Ik wil in de toekomst graag mijn eigen bedrijf beginnen en tijdens dit studiejaar heb ik daar al de nodige voorbereidingen voor kunnen treffen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat het voor mijn activiteiten erg belangrijk is om te zorgen voor voldoende liquiditeit. Daarnaast was er veel aandacht voor de commerciële kant van ondernemerschap en het klantgericht werken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het mij gaat lukken om in de toekomst van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken. Mijn grote kracht is dat ik de onderdelen zelf kan ontwerpen én produceren. Ik heb er zin in om dit avontuur aan te gaan.’

Delen

Publicatiedatum: 20 september 2021