Netwerk van OndernemersLift+ helpt SEMiLLA met bedrijfsstart

Na een lange voorbereidingstijd kan Semilla Sanitation Hubs vanaf september 2018 haar eerste containers met sanitaire voorzieningen leveren. Startup-ondernemer en eigenaar Peter Scheer wil deze containers plaatsen in rampgebieden, vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden, maar ze kunnen ook op grote festivals en evenementen worden ingezet. Hoe het werkt? Urine wordt omgezet in schoon drinkwater en meststoffen die weer dienst kunnen doen als bodemverrijker.

Werkplek in de Incubator
Semilla Sanitation Hub is haar activiteiten gestart in de Incubator Maakstad Oss, het ondernemersplein van OndernemersLift+ in Dome-X aan de Kanaalstraat. Met hulp van OL+ en de Kracht van New Business Oss wil Peter Scheer zijn ambities waarmaken. ‘Doel was om eind 2018 vijf Semilla Sanitation Hubs operationeel te hebben en nu kunnen we vanaf september dus echt leveren. Het is fantastisch dat dit is gelukt.

Ondersteuning
OndernemersLift+ hielp de startup in Oss met zijn netwerk en zijn businessplan. ‘Bedrijven uit de directe omgeving van de Incubator reageerden enthousiast op onze plannen. Pieter Keeris van Vijfsterren Logistiek bracht ons in contact met Sieb Nuijen van Sieb4U uit Uden. Die doneerde een container, waardoor we konden starten met een prototype. Geberit stelde de nieuwste sanitaire voorzieningen beschikbaar. Hendriks Bouw verzorgde het wandwerk en een aantal leerlingen van de InstallOne Bedrijfsvakschool van Kemkens Installaties hielp bij de installatie. En een studente van HAS Hogeschool deed, samen met de business developer van OndernemersLift+, onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de plannen.’

Offgrid te gebruiken
Er bestaat veel belangstelling voor de sanitation hub, ook omdat de containers kunnen worden voorzien van zonnepanelen en een drinkwaterzuiveringsinstallatie. Daardoor zijn ze off grid te gebruiken. ‘We zijn in gesprek met allerlei partijen die graag een prototype willen plaatsen. Daarnaast hebben wij regelmatig contact met prins Constantijn. Als special envoy bij Startup Delta bracht hij ons in contact met diverse interessante partijen.’ Peter Scheer won in april 2018 zelfs de Enlightenmentz of the Year voor producten en processen die bijdragen aan de groene industriële revolutie.

Hulporganisaties
Scheer hoopt de samenwerking met de Osse bedrijven in de komende jaren verder uit te bouwen. ‘We willen investeerders vinden en meer containers bouwen. Daarnaast zoeken we klanten die onze containers willen kopen of leasen, zoals hulporganisaties. Semilla zorgt er dan voor dat de hubs op de juiste locaties komen en gebruikt kunnen worden. Verder bekijken we of we ontwikkeling, bouw en transport van deze Semilla Sanitation Hubs in samenwerking met partners uit de regio Oss kunnen realiseren.’

Kijk voor meer informatie op www.semillasanitationhubs.com

Delen

Publicatiedatum: 1 januari 2019