‘Internationaal succes mede dankzij Preseed Fonds NOB’

Voor innovatieve start-ups is het moeilijk om investeerders te vinden, die in de preseed fase willen instappen. Vaak vinden zij het risico op dat moment te groot. Daarom richtte OndernemersLift+ in 2013 het Preseed Fonds Noordoost-Brabant op. Dit fonds helpt veelbelovende start-ups met een achtergestelde lening. Zonnestroombedrijf Autarco sloot in 2014 als één van de eerste bedrijven zo’n lening af. Inmiddels is Autarco internationaal actief, telt het bedrijf zo’n 30 medewerkers en is de lening helemaal terugbetaald.

Roel van de Berg, directeur Autarco

Directeur Roel van de Berg van Autarco kan zich de eerste contacten met OndernemersLift+ nog goed herinneren. ‘Ik had een ambitieus plan om geheel in eigen beheer een totaaloplossing voor zonnestroom-systemen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Dat bleek echter behoorlijk kapitaalintensief en in eerste instantie was het lastig om daar investeerders voor te vinden. Ik heb goede contacten in China, waar ik ook een tijd heb gewoond. In eerste instantie wilde ik daar investeerders vinden, maar dat bleek erg moeilijk. Bovendien wilden zij daar vaak een aanzienlijk deel van het bedrijf voor terug. Uiteindelijk ben ik teruggekeerd naar mijn roots in Veghel. Hier kwam ik via de Rabobank in contact met OndernemersLift+. Zij waren bereid om mij een achtergestelde lening van 100.000 euro te verstrekken. Dat geld is destijds ingezet om product-gerelateerde investeringen te doen. Daardoor kon ik mijn ambities versneld uitvoeren, terwijl ik zelf de baas bleef over mijn eigen bedrijf.’

Investeringscomité
Van de Berg geeft aan dat hij de lening van OndernemersLift+ niet eenvoudig kreeg. ‘Ik moest tijdens het Investeringscomité behoorlijk wat vragen beantwoorden van een team van experts. Dat vond ik logisch, want je kunt niet voor elk lukraak idee een lening verstrekken. Maar uiteindelijk hebben zij het plan goedgekeurd en konden wij aan de slag met onze plannen.’

Totaaloplossingen
Autarco is inmiddels al enkele jaren winstgevend en heeft vestigingen in onder andere het Verenigd Koninkrijk, China en Australië. ‘De meeste business zit op dit moment nog in Nederland voor ons, maar we willen in de komende jaren onze activiteiten in het buitenland verder uitrollen. Want daar zit de meeste potentie voor ons. Bovendien merken wij dat ons product steeds beter wordt gewaardeerd in de markt’, aldus Van de Berg. ‘Wij ontwikkelen en bieden solar totaaloplossingen, die we via dealers verkopen aan bedrijven en particulieren. Gebruikers kunnen alle opbrengsten en besparingen zelf bekijken via de gratis MyAutarco app. Bovendien gaan wij veel verder dan andere merken doordat we klanten volledig ontzorgen met onderhoudscontracten en prestatiegaranties, eventueel verzekerd door Lloyd’s of London, ’s werelds grootste verzekeraar. Daarin zijn we uniek.’

Gespreid bedje
De Veghelse ondernemer is lovend over het ecosysteem voor start-ups in Noordoost-Brabant. ‘Bij mijn terugkeer uit China wist ik in eerste instantie niet goed hoe het ecosysteem in deze regio in elkaar stak. Maar mede dankzij OndernemersLift+ ben ik in een gespreid bedje terecht gekomen. Wat in China niet lukte, kreeg ik hier wel voor elkaar. Ik ben daarom blij dat ik gebruik heb kunnen maken van een lening via het Preseed Fonds Noordoost-Brabant en kan het andere start-ups met een goed idee warm aanbevelen om ook deze weg te bewandelen.’


Kijk voor meer informatie op www.autarco.com

Delen

Publicatiedatum: 30 november 2021