Groasis winnaar van MKB Innovatie Top 100

OL+ klant Groasis is winnaar van de MKB Innovatie Top 100 2018. Een geweldig resultaat voor het bedrijf uit Steenbergen, dat sinds 2015 door OL+ wordt begeleid en gecoacht. Onze felicitaties gaan uit naar Pieter Hoff, de gedreven ondernemer die met doortastendheid en vastberaden enthousiasme inhoud geeft aan de doelstelling van zijn bedrijf: de herbebossing van 2 miljard hectare van door de mens veroorzaakte woestijnen.

Groasis heeft daartoe de biologisch afbreekbare Growboxx ontwikkeld: een soort superemmer die eenmalig wordt gevuld met water dat dagelijks – in kleine hoeveelheden – naar de wortels van de boom in de bak wordt geleid. Er zijn twee varianten: een eenmalig te gebruiken biologisch afbreekbaar exemplaar, gemaakt van oud papier en een plastic variant die je tot tien keer kunt hergebruiken. Daarnaast ontwikkelde Groasis een hele reeks aanvullende producten voor herplanting, zoals machines om grootschalig te kunnen planten (machinaal gaten boren in woestijnen en ruige ondergronden), biologische bodemverbeteraars en beschermingsproducten tegen vraat van jonge planten door bijvoorbeeld geiten en schapen. Een effectief systeem voor herbeplanting in droge gebieden.

Box levert inkomen
Behalve de boom is het ook mogelijk om struiken en groenten in de bak te planten. Dit maakt de Growboxx interessant voor arme bewoners van gebieden waar water schaars en de grond weinig vruchtbaar is. Door niet alleen een (productieve) boom, maar ook struiken en groenten in de bak te planten, levert de Growboxx inkomen om nieuwe Growboxxen te financieren en daardoor weer meer bomen te planten en groenten te kweken.

Ecologische voordelen
Dat dit een aantal ecologische voordelen oplevert, spreekt voor zich: de grond wordt weer vruchtbaar, bloemen en planten keren terug en CO2 wordt gereduceerd. En omdat de kostprijs van de Growboxx laag is, kunnen ook bewoners van weinig ontwikkelde gebieden deelnemen aan herbebossingsprojecten.

Terechte winnaar
Ondernemer Pieter Hoff, van oorsprong lelieveredelaar en bloembollen-im- en exporteur, startte Groasis in 2004 toen hij ontdekte dat steeds meer gebieden in de wereld verdroogden en mensen met watertekorten kampten. Inmiddels is de Growboxx in dertig landen in gebruik en is er patent op het product in 113 landen. Hoff is met recht een ondernemer die zijn steentje bijdraagt in de wereld. Een terechte winnaar van de MKB Innovatie Top 100 2018. Proficiat!

Delen

Publicatiedatum: 1 januari 2019