‘Bomen worden alleen maar meer waard’

Al van kinds af aan heeft Jade Koop veel interesse in bomen en natuur. Met haar eigen bedrijf Jade Reforestry richt de onderneemster zich vooral op het kweken van bomen en struiken en het ontwerpen van inrichtingsplannen en boom-inclusieve plannen voor diverse partijen. ‘De eerste stap om bomen te gaan planten is vaak het grootst. Daarna worden bomen alleen maar meer waard’, aldus Jade Koop.

Agroforestry is een landbouwsysteem waarbij op één perceel bomen of houtige gewassen worden gecombineerd met akkerbouw en groente- of veeteelt. Dit leidt op de langere termijn tot diverse ecologische voordelen, economische voordelen en landschappelijke voordelen. ‘Bomen vormen vaak de missende schakel om landbouw en natuur te koppelen. Zij zijn goed voor de bodem, de lucht, het water en de natuur. Om een kringloop te kunnen sluiten heb je bomen nodig’, legt Jade Koop uit. ‘Het mooie van bomen is dat ze alleen maar meer waard worden. En er is steeds meer vraag naar bomen. Stap één is het planten van de juiste boom op de juiste plek, en daar is veel kennis bij nodig.’

Positieve invloed
Jade Koop rondde met succes de opleiding HAS Horticulture & Business Management af. ‘Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij een biologische fruitbomen kwekerij. Daar heb ik kunnen zien wat bomen betekenen voor hun omgeving en wat voor positieve invloed zij kunnen hebben op de bodem. Toen werd voor mij duidelijk dat ik in deze richting verder wilde’, vertelt Jade. ‘In eerste instantie ben ik vrij breed begonnen met Jade Reforestry. Zo verrichtte ik regelmatig snoei klussen en hielp ik mee met het aanplanten van bomen en struiken. Omdat veel mensen mij al kenden, is het nooit echt een probleem geweest om klanten te vinden. Maar in de afgelopen jaren ben ik mij meer gaan toeleggen op het maken van agroforestry plannen voor opdrachtgevers en op het kweken van bomen en struiken voor agroforestry. Daarin zit mijn kracht. Ik werk bijvoorbeeld samen met Agroforestry Netwerk Brabant en Brabants Bodem.’

Verdienmodel versterken
Jade heeft onlangs deelgenomen aan het Booster programma van OndernemersLift+. ‘Het werkte enorm verhelderend om met een business developer te kunnen sparren over mijn bedrijf. Ik kreeg van hen een aantal vragen waar ik nog niet eerder over had nagedacht. Dat heeft zeker geholpen om mijn bedrijfsplannen aan te passen en mijn verdienmodel te versterken.’

Stuk grond
Ze geeft aan dat haar ondernemerschap tot dusver met vallen en opstaan verloopt. ‘Voor mijn bedrijf heb ik een stuk grond nodig, waarop ik bomen en struiken kan telen. Eerst had ik een plek gevonden, maar dat ging uiteindelijk niet door. Vervolgens kon ik terecht op mijn huidige locatie in Schijndel, maar dat is een tussenstation. Ik ben op zoek naar een nieuwe, grotere locatie. Dat is cruciaal voor de toekomst van mijn bedrijf. Geen ideale situatie dus, maar de passie voor wat ik doe, maakt dat ik blijf doorzetten.’

Kijk voor meer informatie op www.jadereforestry.com

Delen

Publicatiedatum: 14 september 2022