‘Alle producten die ik maak, zijn een cadeau’

De 26-jarige Marieke van Schijndel studeerde onlangs af aan de Design Academy in Eindhoven en heeft inmiddels haar eigen ontwerpstudio Studio Daglicht opgericht. ‘Met mijn producten wil ik een nieuw licht laten schijnen, zodat verborgen schoonheden in de materialen die ik gebruik opnieuw worden ontdekt, legt de onderneemster uit.

Marieke van Schijndel, Studio Daglicht

Zien en gezien worden. Op een andere, verfrissende en gewaagde manier komen tot unieke, handgemaakte producten. Dat is de kracht van Studio Daglicht. ‘Tijdens mijn studie heb ik diverse ambachtsvormen geleerd. Daarnaast is grafisch design een belangrijk onderdeel van mijn opleiding’, vertelt Marieke. ‘Tijdens buitenlandse stages in Berlijn, Japan en Israël heb ik leren werken met glas, keramiek, textiel en andere materialen. Alle producten die ik maak zijn een cadeau voor degene die ze koopt of krijgt en vormen een positieve toevoeging voor die persoon.’

Blijvend aandenken
Eén van de projecten die Marieke heeft ontwikkeld, is ‘Pour your heart out’. ‘Het idee achter dit project is dat mensen een dierbaar persoon uit hun omgeving een compliment geven en dat ik hierbij een uniek, blijvend aandenken creëer voor deze persoon in de vorm van een keramisch object. Een compliment krijgen betekent vaak al heel veel voor mensen en dat ze daar dan ook nog een blijvend aandenken bij krijgen maakt het extra bijzonder. Verder wil ik zo mensen inspireren om ook wat vaker iets aan zichzelf te geven, want dat mag best wel wat vaker.’ 

Herontdekken
Daarnaast vindt de ontwerpster het uitdagend en inspirerend om samen te werken met bedrijven. ‘Veel ondernemers zijn vaak druk met de dagelijkse dingen in hun bedrijf, waardoor ze uit het oog verliezen wat ze allemaal te bieden hebben aan hun klanten. Ik wil hen graag helpen om uit te lichten wat belangrijk is en om hen de schoonheid van zaken die ze al in huis hebben te laten herontdekken. Daarbij ga ik eerst altijd terug naar de essentie, om deze vervolgens te vertalen in de materialen, vormen en kleuren tot het gewenste eindproduct. Kleur en materiaal gebruik ik daarbij als inspiratie en uitgangspunt. Hierna krijgt het project of product altijd op een natuurlijke manier zijn eigen vorm.  Als alle elementen juist zijn en het klopt, dan voel je dat. Dan komt alles samen. Dat is het leukste.’

Beter voorbereid
Via een kennis is Van Schijndel in contact gekomen met OndernemersLift+. Na een intakegesprek is ze toegelaten tot het Start-up Booster programma. ‘Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen’, vertelt ze. ‘Het programma heeft mij geleerd om meer zakelijk te kijken naar het werk dat ik doe, maar ook hoe ik een reële prijs kan berekenen voor de producten en diensten die ik lever. Verder heb ik meer inzicht gekregen in hoe ik het beste kan samenwerken met andere partijen om tot nog betere producten te komen. Tijdens de Dutch Design Week in oktober ga ik mijn project ‘Pour your heart out’ presenteren aan bezoekers. Dankzij het Start-up Booster programma ben ik een stuk beter voorbereid op het moment dat er partijen zijn die interesse hebben in dit project.’


Kijk voor meer informatie op www.studio-daglicht.com

Delen

Publicatiedatum: 20 september 2021