Terug naar boven

Bedrijven doen inspiratie en ideeën op tijdens HAS Food Experience 

'Rethinking tomorrow'. Dat was het thema van de negende editie van de HAS Food Experience, die werd gehouden op 31 januari in 's-Hertogenbosch.

165 vierdejaars HAS studenten van de opleidingen Food Innovation, Voedingsmiddelentechnologie, International Food & Agribusiness, Bedrijfskunde en agribusiness, dier- en veehouderij en milieukunde presenteerden tijdens het evenement meer dan 100 vernieuwende projecten.

De HAS Food Experience trok dit jaar zo'n 1.500 professionals, alumni, docenten, studenten en ouders. Dat was een nieuw record. De bezoekers kwamen ogen en oren tekort om alle concepten van de enthousiaste studenten en informatie van de lectoren tot zich te nemen. 

Prijzen
Tijdens het evenement werden ook 9 FoodManship Awards uitgereikt. Vier vakjuryprijzen werden toegekend door lectoren van HAS Hogeschool en vier talent awards door deskundigen uit het bedrijfsleven. Deze bedrijven gaan de studenten ook helpen om hun project verder uit te werken. Daarnaast werd een publieksprijs uitgereikt waarvoor bezoekers van het evenement hun stem konden uitbrengen. Grote winnaar werd Eveline van Dam, die maar liefst drie prijzen in ontvangst mocht nemen. Van Dam won twee Awards in de categorieën Forward en Factory met haar individuele project Provito en één Award in de categorie Play als teamlid van het project Puuré.
Met Provito kunnen mensen met kauw- en slikproblemen weer genieten van de maaltijd door het gemiste stukje vlees gemakkelijk eetbaar te maken. "Eveline heeft met Provito een relevant probleem opgelost door een nieuwe techniek toe te passen en zo vlees makkelijk eetbaar te maken. Deze techniek heeft bovendien een enorme potentie en veel meer toepassingsmogelijkheden", meldt het juryrapport.

Met Puuré ontdekken consumenten de wereld van pure smaken. In het project wordt verse aardappelpuree gecombineerd met wereldse smaken in een nieuw jasje, waardoor met gemak een verrassende avondmaaltijd op tafel kan worden gezet. Het projectteam van Puuré bestaat naast Van Dam uit Nienke Grisel, Ilona Thijssen en Eva Botter.

Marktintroducties
OndernemersLift+ gaat een aantal studenten ondersteunen en begeleiden om hun projecten mogelijk in de markt te zetten. "De eerste gesprekken hiervoor hebben we inmiddels al gevoerd met studenten", aldus Rob Stuart van OndernemersLift+. "In voorgaande jaren heeft deze werkwijze geleid tot een aantal succesvolle marktintroducties. Ook dit jaar zitten er weer diverse producten bij, die aansluiten bij de behoeften vanuit de markt. Het zou mooi zijn als deze straks geproduceerd en gelanceerd kunnen worden."

Groene revolutie
Interessant waren ook de verschillende lezingen, die werden verzorgd door lectoren. Lector Herman Peppelenbos van het lectoraat Groene Gezondheid gaf een lezing over de consumptie van groente en fruit in Nederland. Daaruit bleek dat Nederland qua consumptie van groente en fruit in Europa niet tot de koplopers behoort. "België en Griekenland zijn positieve uitzonderingen, maar in veel andere Europese landen eten consumenten gewoon te weinig groenten en fruit", aldus Peppelenbos. "Ook in Nederland gaat het niet goed. Eigenlijk is het zielig dat we het niet voor elkaar krijgen om 200 gram groenten per dag te eten. In het nieuwe voedingsadvies wordt al 250 gram groenten per dag aanbevolen." Toch ziet Peppelenbos ook positieve signalen. "Wageningen University & Research heeft een project uitgevoerd waarin bij vergaderingen snackgroenten werden geserveerd in plaats van de traditionele koekjes. Dat bleek een succes, want aan het einde van de vergadering was alles op. Daarnaast zien we dat er meer concepten voor groente en fruit bijkomen en dat ook de verkoop in supermarkten stijgen. Misschien staan we wel aan het begin van een groene revolutie..."

Verdieping
Projectleider Mary van Hoek-Hendriks van HAS Hogeschool kijkt tevreden terug op het evenement. "Rethinking tomorrow bood verdieping in de huidige voedselsystemen. Studenten zijn actief aan de slag gegaan om te bekijken hoe zaken anders, beter en meer doordacht kunnen worden aangepakt. Alle projecten richtten zich op ontwikkeling, innovatie en verandering. Het aantal deelnemende studenten is bovendien verdubbeld ten opzichte van vorig jaar en er doen ook steeds meer opleidingen mee. Uiteraard zijn wij als HAS Hogeschool erg blij met deze ontwikkelingen en resultaten."

Kijk voor meer informatie op www.hashogeschool.nl/nieuws


Alle prijswinnaars van de FoodManship Awards op een rij:

  • Rewind (doordenken van processen, kwaliteit en ingrediënten): Project MariaMonkeys, van Florine Stroo, Niek Monden, Martin Oostveen en Marloes Willemsen;
  • Play (product-, verpakking- en marktontwikkeling van bestaande producten): Puuré, ontdek de wereld van pure smaken van Nienke Grisel, Ilona Thijssen, Eveline van Dam en Eva Botter;
  • Forward (nieuwe product-, verpakking- en marktontwikkeling bezien vanuit consument-perspectief): Provito van Eveline van Dam;
  • Next (studenten hebben een visie gevormd over de toekomst): Future of Farming 2030 van Joran Holtes en Joey Swinkels;
  • Machinery: Nobel van Gerrit van Veen;
  • Ingredients: Happy Belly van Lisanne Rijs;
  • Factory: Provito van Eveline van Dam;
  • Retail: Fishless & Chips van Chiara Marino;
  • Publieksprijs: Stay van Alicia Peters.

 

Deel dit bericht:
DisclaimerSitemap