Terug naar boven

Nederlandse economie moet het van innovatieve startups hebben

Brabantse valorisatieprogramma's bezoeken samen congres Nederland Valoriseert.

De 12 Nederlandse valorisatieprogramma's hebben in de afgelopen zes jaar ontzettend veel bereikt, maar de klus is nog lang niet afgerond. Om de toekomst van de Nederlandse economie blijvend te versterken moeten ze met elkaar de schouders eronder blijven zetten. Want als dat niet gebeurt, zakt de economie onherroepelijk opnieuw in. Dat is de kern van de boodschap die de 12 valorisatieprogramma's op 23 januari gezamenlijk hebben uitgesproken richting minister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs tijdens het congres Nederland Valoriseert in Enschede. 

De Brabantse valorisatieprogramma's OndernemersLift+, Starterslift en Bright Move waren met een delegatie van zo'n 80 personen goed vertegenwoordigd op het congres. Onder hen was ook gedeputeerde Bert Pauli van Economische Zaken van de provincie Noord-Brabant. Een groot aantal Brabanders was vanuit Breda en 's-Hertogenbosch gezamenlijk per bus afgereisd naar Enschede. Tijdens de busreis werden zij door gastheer/presentator Rudy van Beurden op informele wijze met elkaar in contact gebracht. Rond het middaguur verzorgde Danitzah Jacobs van Màrshé uit Breda bovendien voor een heerlijke Caribisch getinte lunch. "Het was mooi om te zien hoe tijdens de busreis al leuke gesprekken werden gevoerd tussen ondernemers en gegevens werden uitgewisseld", evalueert initiator van de busreis Marjolein Rojo van OndernemersLift+. "Dit is de eerste keer dat de drie Brabantse valorisatieprogramma's als zodanig gezamenlijk met elkaar zijn opgetrokken. Ik denk dat we met elkaar terug kunnen kijken op een geslaagde dag. Wat ons betreft krijgt dit zeker een vervolg."

Op de rails
Eenmaal aangekomen in Enschede opende presentator Jim Stolze het congres met een dubbelinterview met Minister Kamp en Staatssecretaris Dekker. Beide bewindslieden staken hun bewondering voor de valorisatieprogramma's niet onder stoelen of banken. "De Nederlandse economie moet het van innovatieve startups hebben. Als er niet wordt geïnnoveerd, kachelen we achteruit. Dankzij de valorisatieprogramma's hebben we de zaken nu goed op de rails staan. Maar er moet nog meer gebeuren en daar gaan we hard aan werken", legde Henk Kamp uit. Hij stelde tien miljoen euro extra beschikbaar om innovatieve startups te ondersteunen. Ook Sander Dekker was vol lof: "In Europa staat Nederland aan de top qua kennis. Ons land is ook de grootste Europese handelspartner van Silicon Valley. Aan talent hebben we dus geen gebrek. De grote uitdaging is om de kennis die we in huis hebben te vertalen naar succesvolle bedrijven. We moeten met elkaar proberen om een brug te slaan tussen laboratoria en samenleving."

Economische waarde
De Brabantse gedeputeerde Bert Pauli vertelde even later met trots over de resultaten die de drie Brabantse valorisatiefondsen in de afgelopen periode al hebben bereikt. "Natuurlijk kleven er risico's aan om als overheid in startups te investeren, maar valorisatie kan ook veel opleveren. Elke euro die in Brabant wordt geïnvesteerd in valorisatie, levert 10 euro economische waarde op. Een deel van het geld dat we in die laatste fase verdienen, investeren we opnieuw in startups. Verder proberen wij in Brabant om innovatieve bedrijven te koppelen aan multinationals en faciliteren we ondernemers om kennis te maken met internationale netwerken. Zo werken we in Brabant aan de ASML's van de toekomst."

Vertrouwen
Namens OndernemersLift+ gaf Fenna Westerduin tijdens de Champions Tour met Best Practices een presentatie over het succesvolle Kennisportaal voor Noordoost-Brabant.  "We zijn in 2013 begonnen met geld van het valorisatieprogramma van de overheid, de samenwerkende Rabobanken en diverse scholen en gemeenten in de regio. De betrokken kennispartners zijn merendeels HBO- en MBO-scholen (HAS Hogeschool, ZLTO, ROC De Leijgraaf, ROC Koning Willem 1 College, Avans Hogeschool).  In 2015 genereerden de ondersteunde startups gezamenlijk al ruim 10 miljoen euro aan omzet en waren er al ruim 250 arbeidsplaatsen gerealiseerd", aldus een enthousiaste Westerduin. Een belangrijk deel van het succes van het Kennisportaal is volgens haar te danken aan de goede samenwerking tussen de kennisinstellingen. "De angst om zelf te weinig werk over te houden, heeft plaatsgemaakt voor vertrouwen. De ervaring leert namelijk dat hoe meer opdrachten je elkaar toeschuift, hoe meer werk er uiteindelijk is voor iedereen en hoe beter de producten en resultaten voor de ondernemers zijn." 

Doorpakken
Directeur Huub Dormans van OndernemersLift+ vindt het goed dat tijdens Nederland Valoriseert duidelijk voor het daglicht is gebracht wat de 12 valorisatieprogramma's in de afgelopen jaren allemaal hebben opgeleverd. "Er staat inmiddels een sterke infrastructuur, waarin miljoenen euro's zijn geïnvesteerd en die al vele duizenden banen heeft opgeleverd. Het zou eeuwig zonde zijn de valorisatieprogramma's na 2018 stop te zetten. Juist nu moeten we doorpakken, zodat we in de komende jaren écht de vruchten kunnen gaan plukken van de valorisatieprogramma's."
 
Lumicks wint Young Startup Award
Tijdens het congres Nederland Valoriseert werd ook gestreden om de Young Startup Award, voor het beste innovatieve bedrijf van Nederland. In totaal waren twaalf bedrijven genomineerd voor prijs, waaronder de Brabantse startups ZTRDG, BitSensor en Rural Spark. Alle genomineerden kregen drie minuten de tijd om hun bedrijf te pitchen voor een volle zaal. Uiteindelijk kwam Lumicks uit Amsterdam als winnaar uit de strijd. Dit bedrijf ontwikkelt apparaten waarmee biologen en biomedische wetenschappers biomoleculen kunnen bekijken en manipuleren. Hierdoor neemt kennis van DNA en eiwitten enorm toe en kan beter inzicht verkregen worden in hoe ziekten zich ontwikkelen en voorkomen kunnen worden. 

Deel dit bericht:
DisclaimerSitemap