Terug naar boven

NGN introduceert SGM-technologie voor productie van duurzaam visvoer

Het Bossche bedrijf NGN Products heeft een nieuwe methode ontwikkeld voor de productie van visvoer. "Uniek is dat het voer een hoog vocht- en voedingsgehalte heeft en tevens langere tijd houdbaar is", vertelt Marian Peters van NGN Products. "Bovendien blijkt uit testen dat vissen het voer graag lusten en dat ze er zelfs beter van groeien dan met hun huidige voer." Met steun van OndernemersLift+ wil NGN de productie in de komende maanden verder opschroeven door een pilot-plant te realiseren.

Op dit moment is vismeel nog een van de belangrijkste eiwitbronnen in visvoer. "Het gebruik van vismeel is op de langere termijn echter niet erg duurzaam", vertelt Marian Peters, die NGN zo'n vier jaar geleden samen met Marleen Vrij oprichtte. "In het visvoer, dat wij volgens onze nieuwe SGM-technologie produceren, willen wij onder andere insecten en andere natuurlijke en duurzame ingrediënten gaan verwerken. Insecteneiwit heeft qua voedingswaarde en verteerbaarheid bijna hetzelfde niveau als vismeel. Verder is het huidige visvoer meestal droog en wordt naast vismeel vaak ook niet duurzaam sojameel in het voer verwerkt."

Wetgeving
Het gebruik van insecteiwit in visvoer is momenteel nog verboden, maar de verwachting is dat de wetgeving hierover medio 2017 wordt aangepast. "Sinds de BSE-crisis is in Europa de TSE-wetgeving van kracht. Kort uitgelegd verbiedt deze wetgeving het gebruik van dierlijke eiwitten in diervoeding. De internationale belangenorganisatie voor insectenkwekers (IPIFF) is in 2015 echter een lobby gestart om de regelgeving rond insecteneiwit te veranderen. In 2016 heeft de Europese Commissie bij lidstaten getoetst of zij bereid zijn om de regels aan te passen en de meeste lidstaten lijken hier welwillend tegenover te staan. Momenteel wordt een stemming over dit onderwerp in de Europese Commissie voorbereid. Als deze positief uitvalt, wordt het gebruik van insecteneiwit in visvoer uiterlijk in de zomer van 2017 toegestaan. Daardoor komt er een grote potentiële markt bij voor insectenkwekers."

Vis- en plantsysteem
Met de SGM-technologie wil NGN zich vooral richten op het produceren van duurzaam en natuurlijk visvoer voor diverse nichemarkten. "Ons idee is gebaseerd op de natuurlijke voeding van vissen. Het voer heeft daarom een veel hoger vochtgehalte dan het traditionele visvoer. We gaan ons in eerste instantie richten op de aquaponics, omdat dit naast een niche- ook een groeimarkt is. Tijdens de testen die we houden, kijken we naar de invloed van het voer op het hele vis- en plantsysteem. Onze eerste eigen testen laten goede resultaten zien voor de door NGN ontwikkelde producten. Onze ambitie is om in de toekomst ook visvoer te ontwikkelen voor aquaria (siervissen) en aquaculture."

Grote stappen
Om haar plannen in de toekomst te kunnen realiseren, heeft NGN Projects een lening van 50.000 euro gekregen van OndernemersLift+. Peters is blij met de steun van OndernemersLift+. "Zij hebben ons niet alleen een lening verstrekt, maar ook ontzettend geholpen met het aanbrengen van extra focus in ons businessplan. Verder hebben zij ons via hun netwerk in contact gebracht met een aantal interessante partijen, met wie wij inmiddels samenwerken. Daardoor hebben wij in de afgelopen periode een aantal grote stappen gezet."

Uitbouwen
De komende tijd gaan Peters en Vrij aan de slag om de productie van laboratoriumniveau op te schalen naar een pilot-plant, die zo'n 100 kilo visvoer per uur kan produceren. "Daarvoor zijn we enerzijds nog op zoek naar 100.000 euro extra financiering en anderzijds naar een betegelde bedrijfsruimte in de regio 's-Hertogenbosch, waar we onze productiefaciliteiten verder kunnen uitbouwen."

Kijk voor meer informatie op www.ngn.co.nl

Deel dit bericht:
DisclaimerSitemap