Terug naar boven

IPC-subsidie en samenwerking maken innovatie in agrifood succesvol

Publicatiedatum: 20-09-2018

Drie bedrijven die samen werken aan toekomstbestendige varkenshouderij, twee foodbedrijven die ingrediënten ontwikkelen voor betere voeding, twee andere ondernemers die kippenmest op een vernieuwende manier omzetten naar brandstof. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van de innovatieve projecten waaraan ondernemers binnen IPC Agrifood in de afgelopen jaren werkten.

Kosten en kansen
Innovatie vraagt geld. Gebrek aan financiële middelen en problemen bij het vinden van goede samenwerkingspartners staan innovatie vaak in de weg. Zeventien agrifood-ondernemers ontvingen daarom in 2016 in totaal 421.000 euro aan subsidie uit de zgn. IPC’s (Innovatie Prestatie Contracten). Door samen te werken konden zij een beroep doen op deze landelijke regeling, waarmee zij 35% van hun innovatiekosten konden vergoeden. De ondernemers deelden de overige kosten en verdubbelden hun kansen.
 
Samen optrekken
OndernemersLift+, ZLTO en het Innovatiehuis trokken samen op om deelname van startende en groeiende ondernemers aan IPC Agrifood mogelijk te maken. Dit gebeurde bijvoorbeeld door het vele papierwerk dat bij subsidieaanvragen komt kijken af te handelen, ondernemers met elkaar in contact te brengen en een vinger aan de pols te houden bij de voortgang van de projecten. Na twee jaar zijn de projecten nu afgerond. Wat is het resultaat?
 
Technische innovaties
‘In de meeste gevallen gaat het om technische innovaties. Van de projecten is 1/3 succesvol, 1/3 doet het heel behoorlijk en 1/3 lukt niet’, zegt projectdirecteur Henk van Dijk van het Innovatiehuis. ‘Vaak leveren de projecten erg interessante resultaten op. Zo werken Kewi Services, Encon Clean Energy en SRA Projects met steun van IPC Agrifood aan verduurzaming van werkprocessen rond toekomstbestendige varkenshouderij. Kewi probeert geur, fijnstof en ammoniak bij de bron aan te pakken en het stalklimaat te verbeteren, Encon levert de sensoren die al deze factoren in de stallen meten en beïnvloeden. SRA Project verzorgt het installatiewerk en technische ondersteuning.’
 
Quinoa en rauwe melk
Ook in de foodsector komt men tot interessante opbrengsten. GreenFood 50 en MJG Hanegraaf startten samen het project Proteins for better food. ‘Beide bedrijven onderzoeken de mogelijkheden om ingrediënten voor de voedingsmarkt te verbeteren op basis van verhoging van het eiwitgehalte. GreenFood50 doet dit op basis van quinoa, MJG Hanegraaf gebruikt rauwe melk,’ aldus Van Dijk. ‘Hoewel hun basisproduct anders is, moeten ze dezelfde bewerkingsstappen – bijvoorbeeld in laboratoria – doorlopen om tot een goed eindresultaat te komen. Beide bedrijven werken waar mogelijk samen en beide zijn succesvol. Hun voedingssupplementen vind je bijvoorbeeld terug in sportvoeding en voeding voor ouderen of mensen die moeten aansterken na een operatie.’
 
Er zijn nog veel meer voorbeelden van succesvolle samenwerking binnen IPC Agrifood. Soms met het beoogde resultaat, maar andere keren zijn de uitkomsten anders dan oorspronkelijk beoogd. ‘Er zijn bedrijven die wel een goed innovatief product kunnen leveren, maar dan blijkt dat de regelgeving daaromheen nog niet op orde is, of de markt is er nog niet klaar voor. Vaak kiezen ondernemers dan voor een andere invalshoek, waardoor hun product voor andere doeleinden weer wel succesvol en winstgevend kan worden ingezet. Dat is ondernemerschap.’
 
 

Henk van Dijk, projectdirecteur Innovatiehuis
Deel dit bericht:
DisclaimerSitemap